Erbij blijven

 

Regelmatig krijg ik van vrouwen te horen dat ze hun gedachten moeilijk bij het seksuele spel kunnen houden. Ze dwalen af, maken boodschappenlijstjes of krijgen zelfs tegenzin. Tijd om eens in te gaan op dit fenomeen!

 

Veel vrouwen herkennen zichzelf hierin, veel mannen beweren met klem dat hun vrouw er echt wel bij is met de gedachten! Hmmm…. Over het algemeen zijn vrouwen geneigd om niet over dit soort zaken te praten. Ze willen vooral hun partner niet kwetsen. Waagt men de sprong en wordt er wel open over gesproken, dan valt er af te wachten wat er gebeurt. De beste reactie is uiteraard om dit niet als persoonlijk falen – van de man of de vrouw – op te vatten, want dat is het ook niet! We kunnen nu eenmaal niet in het hoofd van onze partner kijken. Hierdoor missen we veel informatie en moeten we vaak gissen naar waar de partner nu behoefte aan heeft. Hier open over leren communiceren – al dan niet onder begeleiding van een deskundige – kan enorme winst opleveren.

 

                De optimale reactie is jammer genoeg niet altijd het geval. Een man voelt zich al snel tekortschieten wanneer blijkt dat zijn vrouw niet altijd geniet van hun seksuele activiteiten. Soms verliest hij de moed, of gaat hij juist extra zijn best doen. Extra zijn best doen resulteert mogelijk in meer van hetzelfde. Nuttiger zou zijn om op een leuke manier hierover gesprekken te voeren, bijvoorbeeld aan de hand van een uitdagend spel zoals ‘ultiem verlangen’. Wat ik persoonlijk heel goed aan dit spel vind is de mogelijkheid om meer en minder pittige vragen te kunnen kiezen. Op die manier kun je opbouwend werken. Praten over seks – zelfs met de eigen partner – is lang niet altijd makkelijk. Door met eenvoudige vragen te starten kun je hier aan wennen en opbouwend werken.

 

                Ook vrouwen voelen zich vaak tekortschieten als vrouw wanneer ze met hun gedachten niet bij de seks kunnen blijven. Ze gaan twijfelen aan zichzelf en vragen zich af of ze wel ‘normaal’ zijn. Hierin kan ik de meeste vrouwen enigszins geruststellen; bijna iedereen heeft hier wel eens last van. De vraag is vooral; hoe vaak heb je daar last van en hoe lang al? Als dit bijvoorbeeld 1 op de 5 keer het geval is – dus 4 keer kun je probleemloos genieten en 1 keer lukt het niet, dan is er niets aan de hand! Kun je bijna nooit genieten en houdt dit probleem langere tijd aan (circa 6 maanden of langer), dan kun je er beter over nadenken om hier actief iets aan te gaan doen. Je kunt denken aan het voeren van constructieve gesprekken met je partner, het regelmatig spelen van een leuk seksueel vragenspel of voor jezelf eens op een rijtje proberen zetten wat je wel en niet fijn vindt en dit voor te leggen aan je partner.

 

                Sommigen proberen van alles, maar niets lijkt te lukken. Het gaat even beter maar zakt weer in, of er komt zelfs geen tijdelijke opleving. In dat geval is het een goed idee om deskundige hulp in te schakelen. Seksualiteit is een belangrijk onderdeel van een relatie. Investeer in je relatie en ga voor samen genieten!

  

Yvonne van Doorn

Online Seksuoloog

 

Commentaren: 0 (Discussie gesloten)
    Er zijn nog geen commentaren.