Erotische Filosofie

Tegenwoordig kan ik geen boek meer lezen zonder het te betrekken op mijn praktijk!

In een gezondheidsblad had ik een stukje gelezen over ene Prof Puett, die blijkbaar Chinese filosofie doceert aan Harvard. Als fanatieke lezer die ik ben, moest en zou ik uiteraard mijn handen aan dit boek leggen.

Al gauw las ik allerlei stukjes die ik bruikbaar achtte voor mijn cliënten. Want laten we eerlijk zijn, waar zijn we nou helemaal mee bezig met onze Westerse opvattingen?

 

We zijn allemaal dol op de zoektocht naar ons ‘ware zelf’. Maar bestaat dit fenomeen eigenlijk wel? Ben je niet heel anders op een verjaardagsfeestje bij de buren dan tijdens het bezoek aan de dierentuin (toegegeven, hier kunnen overeenkomsten aanwezig zijn J). Zijn we bij de ene partner niet heel anders dan bij de andere? Dragen we rust, regelmatig en reinheid op sommige momenten hoog in het vaandel, maar zijn op andere momenten klaar om ze volledig te laten vallen?

 

Het boek bepleit dat er sprake is van momentopnames. We zijn op een bepaalde plaats en tijd anders dan op een andere plaats en tijd. En dat is natuurlijk ook zo. Maar waar ligt dan de houvast? Zijn we dan allemaal een stelletje ongeleide projectielen die van moment tot moment maar wat aanmodderen?

Nee, blijkt uit de oude Chinese filosofie. Confucius was groot voorstander van rituelen. Eigenlijk zijn heel veel dingen die we doen onopgemerkte rituelen. Elke ochtend koffie bij het ontbijt bijvoorbeeld. Tanden poetsen voor het slapengaan. Noem het maar op.

 

Het leuke is dat we juist door deze rituelen bewust uit te voeren meer vat kunnen krijgen op ons leven  en – je raad het al – op onze seksualiteit. Wie heeft nooit moeite om in de stemming te komen? Om de zorgen van de dag achter zich te laten en je even helemaal op elkaar te richten? Vrijwel iedereen! En op zo’n moment is een ritueel een prachtige uitkomst. Doe eens gek, en zet de tv gewoon om 10u ’s avonds uit. Ga je tanden poetsen allebei en neem een heerlijke douche samen. Sop elkaar eens lekker in, van top tot teen. Her en der een zoentje en op naar de slaapkamer om daar heerlijk schoon, fris en ontspannen in elkaar op te gaan! De zorgen zijn met het douchewater weggespoeld. De vermoeiend komt nog niet om de hoek, want zo laat op de avond is het nog niet. Tijd om te genieten en daarna heerlijk in slaap te vallen!

 

En DAT…. is nou de kracht van een ritueel.

 

Yvonne van Doorn

Online seksuoloog

 

www.onlineseksuoloog.com